Følger av Covid-19 / Hvorfor en helheltig plan?
Hvorfor en helheltig plan?
Vårens årlige ledermøte i FFO er i år viet kravet fra FFO om å innføre en helhetlig plan for funksjonshemmede.
Foto, øverst til venstre: Styreleder i FFO John Berg-Jensen, generalsekretær i FFO Lilly Ann Elvestad, Eva Buschmann, generalsekretær i CP-foreninge og statssekretær Kai Morten Terning fra BLD.
I norden er det bare Norge, Færøyene og Grønland som ikke har en slik helhetlig plan. Konsekvensen av å ikke ha det, merkes først og fremst for den enkelte bruker, deres familie og pårørende.
Ønsker større politiske ambisjoner
Eva Buschmann, generalsekretær i CP-foreningen, snakker om hvilke utfordringer deres medlemmer møter i de ulike livsfasene og på ulike arenaer. Utfordringer for mange er å få innvilget BPA som ung, eller beholde BPA i alderdommen, eller det kan være å sikre seg god undervisning i skolen.
Barn har ulike utfordringer og disse kommer blant annet til syne i møte med skolen
– Overganger er spesielt utfordrende for personer med spesielle behov. Det er derfor viktig at vi ser hver enkelt. De er ulike, vi må se alle, og vi må ta tak i de utfordringene de møter, er Buschmanns klare oppfordring.
Hun etterlyser en sterkere politisk ambisjon om likeverdig deltakelse i samfunnet
FFO savner en koordinator
Generalsekretær i FFO-paraplyen, Lilly Ann Elvestad, løfter viktigheten av en helhetlig plan på statlig nivå for å kunne jobbe godt opp mot funksjonshemmede og se hele mennesket under ett.
– Vi ser utfordringen med å koordinere arbeidet for funksjonshemmede på tvers av departementene. Men det er nettopp der en helhetlig plan vil være et godt verktøy for at Barne-, og likestillingsdepartementet. Med den i hånd kan departementet være en pådriver og utøve sin koordinerende rolle. Vi savner en koordinator,
I dag er det tilfeldig hvordan FN-konvensjonen for funksjonshemmede blir praktisert og hvilken opplæring man får om konvensjonen og de rettighetene den utløser i kommunene. Manglende kunnskap gjør at rettighetsbrudd skjer. Flere eksempler blir hentet frem fra deltakerne i salen
– Vi ser mange av de samme utfordringene overalt - i organisasjonenes skyggerapport, i NOUen På lik linje, det er de smame utfordringer som kommer inn til Rettighetssenteret vårt.
En helhetlig plan vil være et nyttig verktøy for å å få grep om vanlige utfordringer for funksjonshemmede, sier Elvestad.
Kai Morten Terning forteller hva departementet gjør som omhandler funksjonshemmede, og tydeliggjør at departementet ser frem til rundebordskoferanse med organisasjonene for å diskutere en helhetlig plan videre.
Rundt 40 av FFOs medlemsorganisasjoner hva til stede på ledermøtet