Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Som sagt, så gjort - eller? / Gode intensjoner men lite muskler

Gode intensjoner men lite muskler

Logo MDG

Miljøpartiet De Grønne (MDG) hadde mange gode saker for våre elevgrupper i partiprogrammet sitt for fireårsperioden vi har bak oss, men har ikke fulgt opp dette med egne forslag i Stortinget. Det eneste forslaget som tangerer våre elevgrupper, er om en nasjonal hørselsplan (sammen med SV, Rødt og Sp). 

Her tar de tak i det faktum at manglende hørsel er økende i ungdomsgruppene, og at konsekvenser er sosial isolasjon, frafall fra utdanning og arbeidsliv, og dårligere faglige prestasjoner enn deres jevnaldrende i skolen. De viser til at de har betydelige utfordringer med å oppnå sosial deltakelse og likestilling i vanlige barnehager og skoler. Ellers vil de gjøre BPA (brukerstyrt personlig assistanse) reell for alle, og mulighetene knyttet til å ta en utdanning er spesielt nevnt. Det trekker opp at de har stemte for inkorporering av CRPD og for Veikart for universell utforming av grunnskolene innen 2030. 
 

Mye bra i sine alternative statsbudsjetter

I sine alternative statsbudsjetter har de mye bra. To millioner avsettes i 2021 til å utrede medvirkning og innflytelse for alle barn, inkludert barn med funksjonsnedsettelser. 10 mill. avsettes til oppfølging av ekspertgruppa for spesialundervisning, 20 mill. til en helhetlig plan for kvalitetsutvikling av PP-tjenesten og 20 mill. til lokale mobbeombud. De setter også av 200 mill. i øremerkede midler til å styrke kvaliteten på PP-tjenesten, og 5 mill. til forskning på mobbing i barnehager. De styrker skolehelsetjenesten med 250 mill. og foreslår å innføre en norm på én helsesøster per 500 elev i grunnskole og videregående skole. Det settes også av penger til 80 nye fysioterapi-stillinger i skolehelsetjenesten, og å øke tilskuddsordningen til psykisk helse i skolen med 10 mill. Til sist setter de av 200 mill. til å ta igjen vedlikeholdsetterslep på skolebygg, universiteter og høyskoler – men fokus er på å løfte miljøstandard og inneklima og ikke universell utforming. Det er også positivt at de vil styrke likestillings- og diskrimineringsombudet og likestillingssentrene.  
 

Partiets egen vurdering:  

Alle skal ha lik rett og tilgang til utdanning og arbeid. Slik er det ikke i dag, og personer med nedsatt funksjonsevne har svakere tilknytning til både utdanning og arbeidslivet. Dette er et resultat av strukturell diskriminering, som De Grønne har vært opptatt av å endre de siste 4 årene, men som vi også mener at vi må bli enda mer offensive på.  
  
En god tilknytning til arbeidslivet starter med en inkluderende skole, og i et større bilde, et inkluderende samfunn, som er utformet etter prinsipper om lik behandling, like rettigheter og tilgjengelighet. For oss handler universell utforming om mer enn bare tilpassede bygninger. Det handler også om at lekeområdene, kollektivtransporten, fritidsaktiviteter og undervisning er tilpasset alle funksjonsnivåer. Det handler om å forebygge utenforskapet som starter allerede i ung alder, ved at personer med nedsatt funksjonsevne gis de samme reelle mulighetene til å kunne delta i aktiviteter i fellesskap med andre.  
 
Barn og unge som er hørsels- og synshemmede må sikres at deres undervisning blir bedre ivaretatt på skolene. For MDG er det viktig å utvide utdanning og ansettelser innenfor tegnspråk og stimulere til høyere lønnstrinn for tegnspråktolker, samt utbedre løsninger for syns- og hørselshemmede i både private og offentlige bygninger.  
 
Partiet har over tid har vært tydelige i Stortinget på at rettssikkerheten for personer med nedsatt funksjonsevne må styrkes, og at selvbestemmelsen over eget liv må bli en menneskerettighet. De har stilt seg helt bak strukturendringer til BPA-ordningen og ratifisering av CRPD, med tilleggsprotokoll, i norsk lovgivning. Dette har de både foreslått i Stortinget, og de har støttet likelydende forslag fra andre parti som deler deres verdisyn i disse sakene. De har villet styrke BPA, som er et av de beste likestillings og frihetsverktøyene som fins når det blir brukt etter sine intensjoner. Det bidrar til økt mobilisering og deltakelse. Dette bidrar ikke bare til et verdigere liv, bedre helse og økt livskvalitet, det gjør at mulighetene for å delta i arbeidslivet også markant øker. 
 
For MDG er det viktig at å styrke rettsvernet til innbyggerne, som for eksempel gjennom å gi organ som likestillings- og diskrimineringsnemnda større myndighet i diskrimineringssaker i arbeidslivet. MDG knytter universell utforming til mer enn bare tilpassede bygninger, de mener dette er et virkemiddel for blant annet å forebygge utenforskapet som starter allerede i ung alder. Universell utforming vil gi personer med nedsatt funksjonsevne de samme reelle mulighetene til å kunne delta i aktiviteter i fellesskap med andre. De vil ha et styrket vern mot diskriminering som følge av manglende universell utforming gjennom likestillings- og diskrimineringsloven. 


Samlet vurdering av MDG er at det er et parti med gode standpunkt og intensjoner knyttet til en politikk for en inkluderende skole. Samtidig bærer aktivitetsnivået i Stortinget preg av at partiet kun har én representant, og ingen medlemmer i Utdanningskomiteen - noe som sannsynligvis har bidratt til få egne initiativ og forslag på disse områdene som partiet selv forteller at de er opptatt av. Det er likevel et parti som fortjener en solid anerkjennelse, vi gir MDG terningkast 5.

Terningkast 5.jpg

 

Tilbake til kampanjeforsiden