Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Skeiv og funksjonshemmet / Skeiv, men også mye mer

Skeiv, men også mye mer

Nikita Abbas i Pride-parade


Nikita Abbas (20) har vært aktiv i funkismiljøet lenge, og er nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom, NHFU. I fjor skrev hun en kronikk hvor hun sto frem som skeiv. Men hun er så mye mer enn det.

Nikita faller inn i kategorien trippel minoritet, med en funksjonsnedsettelse, skeiv legning og muslimsk bakgrunn. Men dette i seg selv er ikke nok til å beskrive henne. Hun er også aktiv i NHFU, Ungdomsrådet på OuS, jobber for Dyrebeskyttelsen Norge og er styremedlem i ALTSÅ. I tillegg sitter hun i regjeringens utvalg som skal utrede kvinners helse. 

 

Mye aksept i det skeive miljøet

Noen skeive funkiser kan føle at det er vanskelig å passe inn i både det skeive miljøet og blant andre funksjonshemmede. For Nikita var det litt annerledes:

-Jeg har opplevd mye mer aksept i det skeive miljøet for der har flere blitt tryggere på identiteten sin. 

Likevel opplever Nikita at mange antar at hun er lesbisk når de hører at hun er skeiv. Nikita er faktisk panfil (også kjent som panseksuell) og hennes tiltrekning til andre er basert på personligheten deres, ikke hvilket kjønn eller kjønnsidentitet de har. 

Likevel valgte hun å dempe dette da hun kom ut som skeiv for familie og venner i en kronikk publisert i fjor. Dette var for å beskytte familien og fordi det er så mange som ikke forstår forskjellen på å være panfil og bifil. 

-Folk har ikke kunnskap om de ulike legningene som finnes der ute. De legger enda flere begrensinger på meg bare fordi jeg sitter i en rullestol. Alle har en seksualitet og burde få lov til å uttrykke den uansett hvor lite mangfoldig den er. 

 

Ønsker bedre allmennkunnskap 

Det har vært en lang vei for Nikita frem til der hvor hun er i dag. Hennes opplevelse på skolen og i møte med helsevesenet gjenspeiler det mange andre har erfart. 

-På skolen ble jeg en gang stilt svært personlige spørsmål om sexlivet mitt som jeg ikke tror de ville ha gjort med andre elever. At jeg tør å være aktiv i klassen betyr ikke det at hvem som helst har rett til å grave. I stedet burde lærere, fagpersoner, fastlegen og andre i helsevesenet ta seg tid til å sette seg inn i hvordan det er å være funkis og skeiv. Det ville gjort livet litt lettere.

 

"Folk har ikke kunnskap om de ulike legningene som finnes der ute. De legger enda flere begrensinger på meg bare fordi jeg sitter i en rullestol"
(Bildet viser Nikita som smiler, med en fargerik blomst i håret)


Lone wolf med drømmer

I intervju, på TV og i vervene kan Nikita fremstå som en sterk person med god selvtillit. Likevel vil hun presisere at hun har måttet ofre mye for å være seg selv. Hun beskriver seg som en «Lone Wolf», men dette var ikke alltid et bevisst ønske. Slik har det bare blitt etter hvert som hun har blitt mer aktiv i vervene sine og i media. Det har vært en belastning for familien, men hun angrer ikke.

-Jeg er vant til å si hva jeg vil og jeg er glad for at jeg aldri har latt noe stå i veien for drømmene mine.

Med andre ord, «watch this space».

 

FOTO: Ivar Kvistum, Handikapnytt