Personer med funksjonsnedsettelse er like ulike som alle andre / Episk vare
Episk vare
-Fuck you! Fitte pupp!
Fingeren skjøt i været og de andre passasjerene på trikken stirret forskrekket på René Mohn. Det å leve med Tourettes syndrom har skapt mange utfordrende situasjoner for René.
René Mohn (33) tickser. I dag er det mest fysiske ticks, men tidligere kom fy-ordene på løpende bånd.
-Det handler om å si ting du vet ikke er bra, ikke sant. Det er på en måte tvang, du bare må si det. Jeg møtte på mange sinte fjes, særlig blant folk som ikke kjente meg. Til slutt ble det så pinlig at jeg automatisk fikk noen krefter som hjalp meg å stoppe de ticksene. Den trangen, lysten til å få det ut, kan sammenlignes det med nikotinsug, men gang det med 100. Det er sånn jeg forklarer det for folk. Folk tror det er slitsomt med en tickse-flow, men det er mye mer slitsomt å holde ticksene tilbake.
"Det handler om å si ting du vet ikke er bra, ikke sant"
-Hadde jeg hørt en 11-12 åring rope «fitte pupp» på trikken nå, hadde jeg skjønt at han ikke kunne noe for det og blitt litt lei meg.
Alt er mulig
Réne jobber i dag i et service-firma som borer i betong, river, graver og fikser ting under mottoet «alt er mulig». Det kunne vært mottoet i Renés liv også. Det var ikke gitt at det skulle gå bra med han.
René er «episk vare», som han selv sier, en av de få som er født i Oslo og ikke bare er innflytter.
-Jeg er vokst opp på Grünerløkka med en norsk mamma, en pappa fra Tunisia, en lillesøster og en lillebror. Jeg kommer fra en bra familie. Mamma var alltid opptatt av at jeg skulle få mestringsfølelse, at jeg ikke skulle bli behandla på en annerledes måte. Hun ville at jeg skulle få meg en utdanning, og få den hjelpen jeg hadde behov for.
René har alltid hatt mye energi. 5 måneder gammel klatret han ut av barnesengen. Han tente på leiligheten da han var 2 år. Barnepasseren Ann Mari hadde lagt fra seg en lighter innen rekkevidde for René. Brannvesenet kom dem til unnsetning og fikk alle ut i live.
- Etter det tok mamma meg med til en barnepsykolog. De mente jeg hadde ADHD.
Ticksene er tilpasningsdyktige
René har stort sett blitt tatt godt imot av arbeidsgivere, selv om mange ikke har møtt noen med Tourettes før. Sjefen på Meny på Lillestrøm var ganske stressa første gang René skulle håndtere kjøttsaga.
-Jeg hadde praksis som butikkslakter og hadde en del ticks med hånda. Det var et vindu fra fremsiden av ferskvaredisken der kundene står, og inn til kjøttrommet. Der ser jeg kjøpmannen står og nesten venter på at jeg skal kappe av meg en finger.
"Der ser jeg kjøpmannen står og nesten venter på at jeg skal kappe av meg en finger"
René forstår at sjefen var nervøs, men sier han har lært seg å ta kontroll over ticksene i slike situasjoner.
-Jeg har lært meg å ta kontroll over ticksene når jeg må. Jeg kan kjøre bil og tickse, men da har jeg ticks som er tilpasset kjøringen. I stedet for grove bevegelser blir det noen mindre bevegelser med nakken.
Touretten har ikke stått i veien
René føler ikke at touretten har stått i veien for han. Han har hatt venner, blitt godt likt, hatt kjærester.
-Funksjonsnedsettelsen har aldri gått ut over min selvtillit. Det handler om at jeg har hatt mange gode venner rundt meg, som liker meg for den jeg er.
René har prøvd forskjellige yrkesretninger. Han prøvde seg som kokkelærling, men fant ut at det ikke passet for han.
-Sausen smaker ikke bedre eller blir fortere ferdig av at det står en over meg og roper «det er 15 kunder der ute! Helvete, få farta opp». Hvis det er kokkeyrket, at man skal stå å å slenge dritt til soldatene sine, så fant jeg ut at jeg ikke hadde noe der å gjøre. Så jeg slutta.
"Sausen smaker ikke bedre eller blir fortere ferdig av at det står en over meg og roper"
Senere tok han utdanning som butikkslakter, han er personlig trener, og har et mål om å bli vekter. Vekterutdanningen er unnagjort, og når koronaen er over, håper han på jobb.
-Hvordan ønsker du å bli møtt av fremtidige arbeidsgivere?
-Jeg ønsker å bli behandlet som den jeg er! Men samtidig vil jeg anbefale arbeidsgivere som ikke vet noe om Tourettes og ADHD å lese litt om det. Da kan de møte meg på en bedre måte, så det ikke blir noen misforståelser.
"Jeg ønsker å bli behandlet som den jeg er!"
Fakta om René
• 33 år
• Vokst opp i Oslo
• Stolt eier av egen leilighet på Stovner
• Utdannet butikkslakter, personlig trener og vekter
• Jobber for et service-firma
• Har Tourettes syndrom
Les mer om kampanjen mot diskriminering av personer med funksjonsnedsettelse her
Foto: Lars Opstad