Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Kampanjer / Hjelp når du opplever diskriminering

Rullestolbruker på kontor med sjefen

 

Hvis du er like godt eller bedre kvalifisert enn den som fikk jobben, kan det være diskriminering hvis arbeidsgiveren har lagt vekt på forhold som er omfattet av likestilling- og diskrimineringsloven.

I Norge er det forbudt å diskriminere ut i fra kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, politisk syn og fagforeningsmedlemsskap.

 

Her kan du få hjelp

Dersom du opplever diskriminering, kan du søke hjelp på følgende steder:

  • Arbeidsgiver
    I første omgang bør du snakke med arbeidsgiveren din og be om en begrunnelse eller forklaring på det du mener kan være diskriminering eller trakassering. Forsøk å skape dialog om dine utfordringer og om forskjellsbehandlingen du mener du blir utsatt for. 

  • Verneombud eller tillitsvalg på arbeidsplassen
    Ofte kan det lønne seg å ha støtte fra en annen person på arbeidsplassen hvis du skal ta opp en sak med arbeidsgiver. Vi anbefaler derfor å ta opp saken med tillitsvalgt eller verneombud på arbeidsplassen. 

  • Gratis juridisk bistand
    FFOs Rettighetssenter, drevet av FFOs jurister med spesiell kompetanse på rettighetsspørsmål som gjelder personer med funksjonshemning og kronisk sykdom
    Gratis rettshjelp, drevet av jusstudenter /rettshjelpstiltak drevet av jusstudenter
    Advokaten hjelper deg, gir gratis juridisk bistand i 30 minutter

  • Innboforsikringen
    Enkelte innboforsikringer kan dekke deler av advokatutgiftene i arbeidskonflikter.

Det er viktig at du samler informasjon som beviser en eventuell forskjellsbehandling. Det kan være e-poster, SMS-er, referater fra møter eller ved å sørge for å ha vitner. 

Kilde: LDO

Foto: Lars Opstad