Velferdsordninger og tjenester i koronatider / Assistanse på reise
Assistanse på reise
De generelle reiserådene om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige, samt unngå offentlig transport hvis man kan, gjelder også funksjonshemmede. Men hva skjer med assistanseordningene for personer med behov for assistanse som må reise kollektivt?
Buss
FFO har vært i kontakt med Kolumbus og Ruter, som begge bekrefter at de som må reise og trenger personlig bistand for å komme på og av bussen, bør ha med seg egen assistent. Sjåføren skal legge ut rampen, slik at personen enten for egen hjelp, eller ved hjelp av assisten, kommer seg inn og ut.
Tog
Oslo S har redusert tilbud på grunn av sykdom og mindre bemanning og kan ikke garantere assistanse for reisende med tog. Rent generelt sier Bane NOR at tjenesteleverandørene, både vektere og drosjesjåfører, er bevisste på myndighetenes retningslinjer om smitte og nærkontakt, og kan si nei til assistanseoppdrag. De øvrig ni togstasjonene som til vanlig tilbyr assistanse til reisende, gjør det fremdeles. Assistanse må bestilles via Bane NORs kundesenter.
Fly
Assistenttjenesten på Gardermoen melder om gode rutiner og nok assistansepersonell tilgjengelig til tross for korona-pandemien, men melder om noe ekstra ventetid og skiftende servicenivå.
Reiseråd til rullestolbrukere
- Hold 2 meters avstand når sjåføren tar ut rampen for deg. Når rampen er ute kan du stige om bord.
- På bybusser stiller du rullestolen opp mot platen som vanlig.
- På regionbuss og minibuss må du sikre rullestolen med stropper på egenhånd.
- Dersom du ikke har mulighet til å sikre rullestolen på egenhånd, anbefaler vi å ha med en ledsager. Hvis det ikke er mulig ber vi deg ta kontakt med oss på 22 05 70 70, slik at vi kan ordne alternativ transport. Husk: Dette må bestilles innen kl. 17 mandag-fredag, dagen før du skal reise. Tjenesten er ikke tilgjengelig lørdag og søndag.
- Hvis bussen allerede frakter en rullestol eller barnevogn må du vente på neste buss. Se Ruters reisegaranti