Korona-informasjon / Barn med kritiske sykdommer
Barn med kritiske sykdommer
Mange er bekymret for å sende barna tilbake til barnehager og skoler igjen, etter korona-nedstengningen. I følge Folkehelseinstituttet og Norsk barnelegeforening er det er trygt for de aller fleste, også for barn i risikogrupper. Men få grupper noen anbefales fortsatt å holde seg hjemme.
Barn og unge har så langt ikke vist å ha risiko for alvorlig forløp av covid-19. Kunnskaps-grunnlaget er imidlertid begrenset, og som et føre-var-prinsipp for å minske smitterisiko kan det derfor være barn som skal rådes til å unngå oppmøte i barnehage. I slike tilfeller skal imidlertid også andre faktorer som er viktige for barns behov tas med i betraktning. Barnehagen og foresatte kan også ha en dialog om det er mulig å tilrettelegge slik at disse barna kan møte i barnehagen. Mulige tiltak kan for eksempel være at barnet kun møter i barnehage i utetiden eller at det opprettes små grupper rundt det ene barnet (2-3 barn).
Norsk barnelegeforening har i samråd med Folkehelseinstituttet utarbeidet en oversikt over ulike diagnoser hos barn og unge og om det eventuelt skal tas spesielle hensyn. Norsk barnelegeforening mener at de aller fleste barn med kroniske sykdommer kan og bør gå i barnehage og skole.
Barn og unge som har kroniske sykdommer, men som kan møte i barnehage og skole som vanlig:
· Barn og unge med diabetes
· Barn og unge med velkontrollert astma
· Barn og unge med allergi
· Barn og unge med epilepsi
· Barn og unge med Downs syndrom
· Barn og unge med hjertefeil uten hjertesvikt
· Barn og unge med autoimmune sykdommer som bruker immundempende behandling og har stabil sykdom
· Tidligere premature barn uten betydelig lungesykdom
Barn og unge som har kroniske sykdommer, men hvor det individuelt kan vurderes om det er grunnlag for at barnet skal holdes hjemme er listet nedenfor (1-8):
- Barn og unge som er organtransplanterte
- Barn og unge som er benmargstransplanterte siste 12 måneder
- Barn og unge som er i aktiv kreftbehandling
- Barn og unge med alvorlig hjertesykdom
- Barn og unge med alvorlig lungesykdom og/eller har betydelig redusert lungekapasitet:
- Barn og unge med diagnostisert alvorlig, medfødt sykdom i immunforsvaret i ustabil fase som gjør dem særlig utsatt for alvorlige luftveisinfeksjoner
- Barn og unge på immundempende medisin og aktiv kronisk sykdom
- Det kan gjelde enkelte andre barn med alvorlige diagnoser som ikke er nevnt her. I slike tilfeller må behov for tilrettelagt undervisning avklares med behandlende barnelege.
Listen er også formidlet til Norsk forening for allmennmedisin.
Som hovedregel er det ikke grunnlag for at søsken til disse barna/ungdommene skal holdes hjemme. Et viktig unntak er søsken som skal være benmargsdonor for husstandsmedlemmer (siste 28 dager før donasjon).
Teksten er hentet fra FHI