Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Stoffskifteforbundet

Kontaktinformasjon

Postadresse:

Fr. Nansens plass 9
0160 OSLO

Besøksadresse:

Fr. Nansens plass 9
0160 OSLO

Telefon:
22 94 10 10
Hjemmeside:

Stoffskifteforbundet er et forbund for alle som har sykdom i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) og deres pårørende, og har lokallag i alle landets fylker.

Funksjonshemning

Sykdommer knyttet til skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) er kroniske. Symptomene er diffuse og utvikler seg over gradvis, og mange går i årevis uten å få en diagnose. Det medfører store helsekonsekvenser å gå ubehandlet.

Hypothyreose (lavt stoffskifte) skyldes for liten produksjon av stoffskiftehormonet thyroxin i skjoldbrusk-kjertelen.  I de aller fleste tilfellene skyldes hypothyreose defekt i selve skjoldbruskkjertelen. Den vanligste årsaken til hypothyreose hos voksne er kronisk autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen.  

Symptomer: Trett og tiltaksløs, frossen, deprimert, ukonsentrert, hukommelsessvikt, vektøkning, tørr hud, hårtap, obstipasjon, heshet, hevelser, søvnforstyrrelser, leddsmerter, humørsvingninger, nedsatt libido, økt søvnbehov, langsom puls.

Hyperthyreose (høyt stoffskifte) skyldes for stor produksjon av stoffskiftehormonet thyroxin i skjoldbrusk-kjertelen, lekkasje av lagret hormon fra kjertelen, eller overdosering med thyroxintabeltter.

Symptomer: Hjertebank, hurtig puls, varmeintoleranse, slapphet, vekttap, irritabel, svingende humør,  søvnforstyrrelser, menstruasjonsforstyrrelser, nedsatt libido, øyeproblemer, tåreflod, ”utstående” øyne, skjelving, apati.

Struma, knuter og cancer.

Organisasjonen

Forbundets formål er å ivareta interessene til personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen ved å drive opplysende og  rådgivende virksomhet. Forbundet skal stimulere til forskning, samarbeide med helsefaglige miljøer og virke som kontaktorgan overfor myndighetene. Forbundet er politisk og livssynsmessig nøytralt.

For Stoffskifteforbundet er det viktig å gi medlemmene informasjon og kunnskap om sykdommene, slik at de bedre kan mestre et liv med thyreoideasykdom.  Dette gjøres gjennom medlemsmøter, medlemsblad, nettsider, foredrag, likemannsaktiviteter, erfaringsutveksling og kurs og seminarer.