Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Overlever med lungetrim

Uten treningen hadde jeg kanskje ikke vært i live i dag, sier kols-pasient Sissel Kvassheim. Kols er en folkesykdom, men tilbudet til pasientene er mangelfullt.

- Da begynner vi med å svinge oss fra side til side, sier fysio-terapeut Marit T. Flotve og setter i gang musikken.

Lungetrimmen hos Wergeland Fysioterapi starter i balladetakt, men ganske snart skal tempoet opp. Korte perioder med hard innsats gjør susen for pusten.

- Det er lenge siden vi la kols-pasientene på benken og banket ut slimet. Nå får de intervalltrening med gode pauser, sier Flotve.

- Godt bevart hemmelighet

Blant deltakerne på Wergeland er Sissel Kvassheim, som har levd med kols-diagnosen i 15 år. Omtrent like lenge har hun vært flittig trimmer. Kvassheim er overbevist om at det er lungetrimmen to ganger i uken som holder henne gående. Pluss at hun klarte å kutte røyken.

 Det er lenge siden vi la kols-pasientene på benken og banket ut slimet.

Kvassheim, som er likemannskoordinator i LHL Hordaland, ivrer for at flere kols-pasienter skal få hjelp til røykeslutt, rådgiving og jevnlig trening.

- Det er en godt bevart hemmelighet at kols-pasienter har rettigheter som gratis trening, sier hun.

Folkesykdom

Ti prosent av den voksne befolkningen har såpass redusert lungekapasitet at de er å regne som kols-syke. Bare en tredel av dem har fått diagnosen.

- Det går mange år fra lunge-funksjonen blir dårligere, til folk får så store problemer at de går til legen. Dessverre, for jo tidligere vi får intervenert, jo flere gode år får pasienten, sier seksjonsoverlege Sverre Lehmann ved lungeavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Haukeland strammet til

For to år siden la Haukeland om kols-tilbudet. Da kom en nasjonal veileder som sier at sykehusets ansvar er de sykeste kols-pasientene. De som nettopp ennå ikke har alvorlig plager, skal ivaretas av kommunene.

Det er ekstremt viktig at pasientene fortsetter å trene etter rehabiliteringen hos oss, ellers faller hele fordelen bort.

- Tidligere rehabiliterte vi i større grad pasienter med mildere grad av sykdom. Det gjør vi ikke lenger. Til gjengjeld gir vi et bedre tilbud til de med alvorlig grad av lungefunksjonsnedsettelse og store plager, sier Lehmann.

Rehabiliteringen omfatter røykeavvenning, informasjon om kosthold, rettigheter, medisiner og treningsveiledning.

Om lag 100 pasienter får årlig slik rehabilitering på Haukeland.

- Det er ekstremt viktig at pasientene fortsetter å trene etter rehabiliteringen hos oss, ellers faller hele fordelen bort, sier Lehmann.

Ikke spesielt for kols

Bergen kommune har i liten grad overtatt jobben som ble gjort på sykehuset. Frisklivsentralen har noen kols-pasienter i sine grupper, som først og fremst er rettet inn på overvekt eller røykeslutt.

- Vi har ikke noe eget tilbud til kols-pasienter, men de får slippe til her, så lenge de er innenfor våre målgrupper, sier rådgiver Randi Ilvær ved Frisklivssentralen.

Målgruppene for Friskliv-sentralen er folk med overvekt, diabetes, høyt blodtrykk og de som ønsker å kutte ut røyk og snus. Kols er ikke spesifisert på Frisklivsentralens liste.

Fire private fysioterapi-klinikker i Bergen har tilbud om lungetrim. Et sted mellom 300 og 400 lungesyke får presset lungekapasiteten sin på treningene her.

- I forhold til det store antallet kols-syke er dette bare en dråpe i havet, påpeker Kvassheim.

http://www.bt.no/sprek/Overlever-med-lungetrim-3363855.html