FFO Vestland
Kontaktinformasjon
FFO VestlandVibecke Magnus, fylkessekretær
Mobil: 94487908
Katrine Karlsen, vikar konsulent
E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no
Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)
Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN
Opptak av Kvinnehelsekonferansen 25 november
FFO Vestland arrangerete 25. november Kvinnhelsekonferanse på Stord, nå er opptaktet tilgjengelig.
FFO Vestland arrangerte kvinnehelsekonferanse på Stord lørdag 25. november, og opptak av konferansen kan sees i sin helhet her:
OPPTAK AV KVINNEHELSEKONFERANSE
Spol frem til 34 minutter da starter konferansen.
Tema for konferansen var «Kvinnehelse på dagsordenen! -likestilling i helse- og omsorgstjenester?». FFO Vestland ønsket med denne konferansen å sette søkelys på ulike aspekter og utfordringer ved kvinners helse. Kjønn har betydning for helse og for helseutfordringer.
På konferansen stilte foredragsholdere som løftet ulike aktuelle områder knyttet til helse, særlig for kvinner. Vi fikk blant annet et innblikk i hvordan det er å være kvinne og pårørende til flere barn med funksjonsnedsettelse, vi ble presentert for hvordan det er å være søsken til barn som lever i et palliativt forløp, og foredragsholdere fra Høgskulen på Vestlandet holdt innlegg om forskning og kvinnehelse.
Fullstendig program for konferansen finner dere her:
Program og presentasjon av foredragsholdere.
Hvorfor løfte kvinnehelse?
Kvinnehelse handler om de helseforhold som er spesifikke for kvinner. Kjønn har betydning for helse, ulike kropper gir ulike utfordringer. Kvinner og menn er blant annet biologisk ulike, lever ulike liv, og de rammes ulikt av sykdom. Likevel har man i forskning på sykdommer som rammer alle hatt et for lite fokus på kjønnsforskjeller, og kvinners helse og typiske kvinnesykdommer har lav status. Kvinners helse er annerledes enn menns helse, og det å ikke prioritere kvinnehelse går utover, ikke bare kvinner, men hele samfunnet. Vi må sikre likeverdig tilgang til gode helse- og omsorgstjenester for alle.
Regjeringen publiserte i år NOU 2023:5 "Den store forskjellen — Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse". Utredningen som kvinnehelseutvalget har laget peker på ulike utfordringer knyttet til kvinners helse. Hovedbudskapet i rapporten er at den store forskjellen mellom hvordan kvinner og menn rammes av sykdom har blitt oversett.
FFO har også i sitt programforslag for 2024-2025 løftet kvinnehelse.
Kjønn har betydning for helse og for helseutfordringer. Forrige gang det ble laget en NOU om kvinnehelse var i 1999, noe som medførte økt oppmerksomhet om feltet i noen år, men fortsatt, nesten 25 år senere, er kvinnehelse kraftig nedprioritert. Det er behov for en bevisstgjøring og holdningsendring til kvinnehelse. NOU 2023:5 viser til at kvinner får dårligere helsehjelp enn menn, og politikerne må handle dersom vi skal få til et nasjonalt løft for kvinnehelse. Kvinnehelseutvalget foreslår 75 tiltak som de mener at regjeringen må gjennomføre i satsingen på kvinnehelse. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett for 2024 øremerket midler for å sikre et løft for kvinners helse, men skal man gjennomføre tiltakene som kvinnehelseutvalget foreslår i rapporten må regjeringen bevilge mer penger til formålet.
FFO Vestland ønsket med denne konferansen å bidra til å synliggjøre ulike aspekter og utfordringer knyttet til kvinners helse. Vi må snakke mer om kvinnehelse, og vi setter kvinnehelse på dagsordenen!