Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Avinor

I dag er åpningen av Nye Flesland flyplass. FFO Hordaland ved Inge Fiskvik og Anne -Berit Kolås SAFO Sørvest, har i en årrekke bidratt til at flyplassen skal være universelt utformet og tilgjengelig for våre grupper. 

Ny terminal på Flesland - mer tilgjengelighet for alle

17. august kl. 04:00 åpner den nye terminalen og alle veiene inn til den. Fra da av skal alle starte reisen sin på avgangsnivået i den nye terminalen. Den gamle terminalen skal fortsatt tas i bruk, men blir som et vedheng til den nye, kun tilgjengelig via en gangbro som forbinder de to terminalene. Alle vil sjekke inn, levere bagasje og gå igjennom sikkerhetskontrollen i den nye terminalen. Etter sikkerhetskontrollen kommer man inn i en romslig avgangshall med åtte innenlandsgater, to av disse er såkalte buss-gater. Den nye avgangshallen rommer også det største utvalget av butikker og serveringssteder. Den gamle terminalen rommer de resterende tolv gatene og vil være både for innenlands- og utenlandsruter. Reisende til Bergen vil ved ankomst alle ledes til nye, romslige og effektive bagasjeutleveringshaller i underetasjen i den nye terminalen. Det er også her tollsonen ligger.

Er du usikker på hvordan du skal komme deg til den nye terminalen, eller hvordan du vil finne fram inne i den nye terminalen? Avinor har laget flere animasjoner som viser nytt kjøremønster og gangen gjennom den nye terminalen.  Lenke til www.avinor.no/nyeflesland eller direkte til: https://avinor.no/konsern/flyplass/bergen/utbygging/velkommen-til-flesland/kjoremonster

 

Enkelt sagt er det for bilister kun innkjøringen til selve terminalen som er endret. Det er nå mulig å kjøre opp til avgangsnivået foran terminalen for avstigning, merk at ingen parkering skal skje her. Ankomst og korttidsparkering befinner seg nede på bakkenivå foran terminalen. Ellers er det samme kjøremønster som før til parkeringshuset og all annen parkering.

Ankommer du Flesland via Bybanen er siste holdeplass avstigning til flyplassen, og du kommer rett til den nye terminalens inngangsparti når du enten bruker heis, rulletrapp eller trapp opp fra Bybanens område.

Her er noen av forbedringene på nye Flesland:

Det er ingen bommer ved innkjøring til den nye terminalen, hverken på det øvre eller nedre nivået. Skiltgjenkjenning sørger for adgang og data til betalingssystemene. Handikapplasser finner du plassert nærmest inngangene. Husk å betale på HC-plassene! Betaling gjøres både ved automater, faktura eller ved hjelp av en app. Ved skiltavlesningsplasser heter Europark sin App Mobilparkering.

Både oppe på avgangsnivået og nede på ankomstnivået er det lagt til rette for at rullestolbrukere skal kunne forlate bilen fra siden og inn på fortauet. Biler med baklem kan stoppe ved gangfeltene.

Ledelinjer skal fortelle blinde og svaksynte hvor de skal gå, og oppmerksomhetsfelt viser endringer. Ledelinjene går fra korttidsparkering og avstigningsområdet og inn i ny terminal.

Ledelinjene fører inn til møtepunktet i innsjekkingshallen, som også er oppmøtepunktet for assistansetjenesten.  På samme måte som tidligere vil assistansetjenesten møte annet sted om dette er avtalt. Her kan du også gå fram til et oversiktskart som blant annet viser hvor det er skrankeslynger og teleslynger i sitteområdene ved gate.  Teleslynger i sitteområder er markert med skilt på setene. På høyre del av kartet er det plassert et skilt med punktskrift som gir deg informasjon om telefonnummeret til assistansetjenesten.

Både før og etter sikkerhetskontrollen er det skjermer med avgangsinformasjon som det er mulig å gå helt inntil for å lese, noe som vil være gunstig for sterkt svaksynte.

Handikaptoalettene er plassert inne i hver toalettkjerne for damer og menn.  På disse er det også stellerom. Dersom det er behov før større stelleplass kan en ta kontakt med Avior sitt servicesenter som har nøkkel til dette.

I forkant av sikkerhetskontrollen er det automatisk dokumentkontroll ved alle inngangene, men det vil også være utplassert personale her. Alle åtte slusene i sikkerhetskontrollen er tilrettelagt for alle, men velg gjerne inngangen til venstre i hallen, for å komme direkte til sikkerhetskontroll-sluse nr. 3. Denne slusen er også nærmest visitasjonsrommet, som man kan velge å få utført visitasjonen i.

Det er også sitteområde rett før og etter sikkerhetskontrollen hvor en kan ta av og på seg sko og lignende som må gå gjennom røntgenmaskinen.

På innsiden av sikkerhetskontrollen vil det være plassert rullestoler som kan lånes av dem som har gangvansker, men ikke trenger assistanse.

I den nye avgangshallen er det godt med sitteplasser, samtidig som det nærmest gaten er plasser til rullestolbrukere. Butikker og serveringsstedet er alle plassert inne i små hus i huset, også kalt paviljonger. Dette gir oversiktlighet og tydelige, frie gangveier. To av paviljongene har sitteplasser på toppen, tilgjengelig med heis. I en evakueringssituasjon vil bærestoler være tilgjengelig nær toppen av trappene.

 

Vi vil takke Avinor for lydhørhet i denne prosessen Vi vil vel spesielt takke Christel Øen og Rune Borkner som har vært viktige medspillere i hele prosessen.

Vi vil også takke alle fra forskjellige organisasjoner både i FFO og SAFO som har bidratt med innspill på utfordringer som de har mer kunnskap om enn oss to.

Inge Fiskvik og Anne-Berit Kolås