FFO Vestland
Kontaktinformasjon
FFO VestlandVibecke Magnus, fylkessekretær
Mobil: 94487908
Katrine Karlsen, vikar konsulent
E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no
Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)
Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN
Allergifarlige klasserom
Oppvask på Åsane-skole etter at elever slo alarm
Det blir full gjennomgang av renholdsrutinene på Åsane videregående skole etter at elever gikk til verneombudet.
De hevder at de blir syke og ukonsentrerte av dårlig inneklima.
Flere elever har sendt bilder til BT. De viser at skap og minst en av ristene på ventilasjonsanleggene ikke er rengjort på lang tid.
- Det er mye støv på utsiden, men innenfor er det enda mer. Det er slik overalt - i alle klasserommene. Det er også dårlig utrolig luft. Mange får vondt i hodet og klarer ikke å følge med i timene, sier en elev som ønsker å være anonym.
En annen elev, Tom-Erik Taule, sier:
- Absolutt alle ristene til ventilasjonsanlegget er dekket med gammel støv. Vi har tatt det opp med lærerne og elevrådsmøtene. Helt siden første skoledag har vi klaget på støv og andre ting som har med dårlig luftanlegg å gjøre. Jeg synes det er ganske rart at det kommer frem nå. Jeg blir litt irritert av å tenke på det.
Les også: Dårlig inneklima på hver fjerde grunnskole
Rektor reagerte
Rektor Jens-Petter Storheim liker heller ikke det han ser.
- Jeg er lettere sjokkskadet. Jeg må finne ut hvor det er, sa Storheim etter å ha studert et bilde av ventilasjonsgitteret i et klasserom på elektrolinjen. Nå har han tatt affære.
- Vi har støvsugd gitteret. Det skal ikke være sånn, men det forklarer ikke bildet, sier Storheim, som har vært rektor på skolen i et snaut år.
Allerede torsdag gjennomfører han en såkalt vernerunde etter elevenes klager. Rektor understreker likevel at de ikke har registrert økt fravær på den snart 50 år gamle skolen.
- Vi lever i leide lokaler, men vi er miljøfyrtårnsertifisert og godkjent i forhold til miljørettet helsevern i barnehage og skole. Vi har imidlertid hatt utfordringer med renholdet det siste året, sier Storheim.
Les også: Folkehelseinstituttet om inneluft
«Alle vil merke det»
Nils Ledermann er rådgiver på inneklima i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).
- Dette kan være et resultat av dårlig renhold av ventilasjonsristen, eller dårlig renhold i klasserommet. Det kan også være klesfibre fra yttertøy inne i klasserommet som faller av, hudceller eller papirstøv, sier Ledermann og legger til:
- Hvis dette er et klasserom der de jobber på arbeidsbenker med støvende arbeider, utstyr og arbeidsklær, burde det vært montert eget punktavsug over arbeidsbordene. Det er viktig med gode garderobeløsninger for yttertøy i skolen og at elevene lærer gode rutiner for å bidra til renhold og et godt arbeidsmiljø.
Eksperten mener det kan «godt stemme» at elevene blir syke.
- Dårlig inneklima fører til hodepine, trøtthet og dårlig konsentrasjonsevne. De som reagerer på støv og er overfølsomme for partikler i luften, kan få kløe i øyene og blir irritert i luftveiene. Men alle vil merke det.
Les også: Slik avslører du om du har muggsopp hjemme
Sterk kritikk
Leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, Agathe Brautaset Waage, reagerer sterkt på funnene på Åsane-skolen.
Vi er skremt over at det er så dårlige forhold Agathe Brautaset Waage, Elevorganisasjonen i Hordaland
- Vi er skremt over at det er så dårlige forhold på skolen. Elever skal ikke måtte bekymre seg over egen helse når de går på skolen. Vi er glad for at rektoren tar grep om situasjonen, og håper at dette er noe som ikke vil forekomme igjen, sier Waage.
I fjor skrev BT at hver fjerde grunnskole i Bergen ikke har helseverngodkjenning. Ifølge Bergen kommunes egne beregninger er 8000 elever berørt.
Arbeidstilsynet leverte en rapport høsten 2013 etter å ha undersøkt inneklima i skoler over hele landet. Konklusjonen er at norske kommuner ikke gjør nok. Ni av ti fikk krav om forbedringer.
«Problemer med dårlig inneklima er oftest svært godt synlig. Ingen kan si at de ikke visste om det. Likevel gjøres det ikke nok for å forbedre situasjonen. Her har både politikere, skoleeiere og ledelsen på den enkelte skole ansvar», skriver tilsynet i rapporten.
De beskriver vedlikeholdsarbeidet som skippertak.
«Det repareres etter hvert som skadene oppstår, i stedet for å tenke helhetlig og gjøre forebyggende vedlikehold», heter det.
Sakset fra Bergens Tidende: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Rektor---Jeg-er-lettere-sjokkskadet-3382551.html