Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Aktivitetshjelpemidler via NAV

Nå kan du søke aktivitetshjelpemidler via NAV - også om du er over 26! Rettighetsseneteret hos FFO sentralt informerer. Nå kan du drive idrett og ellers være aktiv i hverdagen. Egenandelen er på kun 10 % ved utlån, og ingenting om du kjøper inn selv.

Hei.

I mange år har FFO jobbet for at 26 års grensen for aktivitetshjelpemidler skal oppheves. 1. Juli 2014 trådte det i kraft en endring som gjør at også personer over 26 år kan søke om aktivitetshjelpemidler. Nå har vi fått tilbakemelding fra NAV om at det dessverre ikke er så mange som vi hadde håpet på som har benyttet seg av ordningen. Vi tror det er mange som kan ha nytte av ordningen og vi ønsker å spre informasjon om ordningen så den gjøres kjent blant funksjonshemmede og kronisk syke.

Jeg legger ved en lenke til hva FFO sentralt har lagt ut om ordningen på våre hjemmesider:

http://ffo.no/Aktuelt/aktivitetshjelpemidler/

Se også tekst nederst.

På forhånd takk hvis dere kan bidra å spre denne informasjonen.

Hvis noe er uklart, eller dere har spørsmål er det bare å ta kontakt.

Med vennlig hilsen
Heidi Sørlie-Rogne
Juridisk rådgiver
Rettighetssenteret, FFO
 
Epost: heidi.sorlie-rogne@ffo.no
Telefon: 96 62 27 37
 
FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON
Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon 815 56 940     www.ffo.no

Aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år

Etter påtrykk fra blant annet FFO, ble ordningen med aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år iverksatt 1. juli 2014.

Ordningen er rammefinansiert med en rammebevilgning på 55 millioner kroner per år. Det betyr at dersom man søker på et slikt hjelpemiddel når potten for året er brukt opp, vil man få avslag. Da kan man eventuelt søke på nytt neste år. Foreløpig har dette ikke vært noen problemstilling. Potten for 2014 ble langt fra brukt opp, og de foreløpige tallene for 2015 viser at det fortsatt er mye å gå på!

 

Det er viktig at ordningen gjøres kjent og at funksjonshemmede og kronisk syke benytter seg av ordningen og søker om nødvendige aktivitetshjelpemidler. FFO er opptatt av at ordningen blir benyttet når vi endelig har fått den på plass.
 

Hva er et aktivitetshjelpemiddel?

Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet. Du kan få aktivitetshjelpemidler til å bedrive aktivitet alene eller sammen med andre.

Dersom du kan bruke ordinært utstyr fra vanlig handel, men har behov for å få spesialtilpasset dette til deg, kan du få dekket utgiftene til tilpasningen. Du betaler da selv det ordinære utstyret. Du bør ta kontakt med hjelpemiddelsentralen på forhånd for å sikre at det er mulig å gjøre den tilpasningen som er nødvendig for at du skal kunne bruke utstyret.

Eksempel på aktivitetshjelpemiddel kan være sykler, sykkelfront til rullestoler, piggkjelker, sitski, og rideutstyr. Dette er bare eksempler, det er mange flere aktivitetshjelpemidler man kan søke om.

Utlån

Aktivitetshjelpemidler blir lånt ut gjennom hjelpemiddelsentralen. Hjelpemidlet er folketrygdens eiendom og du skal levere hjelpemidlet tilbake når det ikke lenger er i bruk. Bruk skjema 10-07.03 for å søke om aktivitetshjelpemiddel fra hjelpemiddelsentralen.

Aktivitetshjelpemidler omfatter også ortopediske hjelpemidler, det vil si spesialproteser og ortopedisk fottøy. Søknadsprosedyren er tilsvarende som for andre ortopediske hjelpemidler. Bruk skjema 10-07.10 for å søke om ortopediske aktivitetshjelpemidler.

Egenandel

Du betaler en egenandel på ti prosent av kjøpesummen for hjelpemidlet. Egenandelen skal maksimalt tilsvare 4 000 kroner per hjelpemiddel.

Dersom du selv kjøper ordinært utstyr, og søker om å få spesialtilpasset dette, blir den ingen egenandel. Det er heller ingen egenandel ved reparasjon av utlånt aktivitetshjelpemiddel.

Utprøving

Det er viktig å prøve ut aktivitetshjelpemiddelet før du sender søknad. Det finnes ofte flere varianter av samme type hjelpemiddel, og små detaljer kan være med på å avgjøre om hjelpemiddelet blir en suksess eller ikke. NAV har inngått prisavtaler med leverandører på en del hjelpemiddeltyper. Der er det viktig å sette seg inn i hvilke hjelpemidler som inngår i avtalen. Ergoterapeut og fysioterapeut i kommunen kan bistå med utprøving og søknad.

Mange hjelpemiddelsentraler arrangerer aktivitetsdager hvor du kan prøve ulike typer aktivitetshjelpemidler. Det kan være nyttig å delta på en slik dag. I tillegg arrangerer Norsk Idrettsforbund aktivitetsdager som kalles Grenseløse idrettsdager. På hjemmesiden til Norsk Idrettsforbund finner du er oversikt over disse dagene.

FFO vet at det er mange som kan ha behov for og nytte av aktivitetshjelpemidler, og oppfordrer alle som tror de kan ha nytte av ordningen om å søke.

 

Her er noen nyttige lenker:

Søknadsskjema

 Forskrift om aktivitetshjelpemidler

Rundskriv om aktivitetshjelpemidler