Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Oslo

Kontaktinformasjon

FFO Oslo

Sporveisgata 10, 2. etg.

0354 Oslo

Postadresse:

Pb 5900 Majorstua

0308 Oslo

Telefon:
22 30 87 39

Informasjon om kommunevalget 2023

Bilde av en valgbrakke med rampe utenfor hvor folk står i kø.

Valglokalene er godt synlige i bybildet. Det er gule brakker rundt om kring i bydelene. De har ramper. Her er lenke til en oversikt over lokalene.

 

Alt du trenger å vite om valget kan du finne på Oslo kommunes nettsider. FFO Oslo har samlet svar på noen spørsmål vi har fått.

Kan jeg stemme hjemmefra?

Ja, du kan stemme hjemmefra frem til 6. september. Du vil få mulighet til å stemme på parti, gi personstemmer og «slengere», akkurat som om du er i valglokalet i bydelen din.

Dette skriver Oslo kommune på sine nettsider:

Hvis du på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan stemme i et valglokale, kan du søke om å få forhåndsstemme hjemmefra. Da kommer det to valgmedarbeidere hjem til deg og mottar stemmen din.

Frist for å søke om å stemme hjemmefra er 6. september. Søknaden må inneholde navn, telefonnummer, adresse og personnummer.

Du kan søke ved å: 

  • sende e-post til valgioslo@oslobystyre.no, eller
  • ringe telefon 23 46 12 12, eller
  • sende brev til: Valgstyret i Oslo, v/Bystyrets sekretariat, Rådhuset, 0037 Oslo

Du blir kontaktet for å avtale tid for stemmegivning.

         

Kan jeg stemme fra en helse- og sosialinstitusjon eller sykehus?

Beboere på helse- og omsorgsinstitusjoner kan avgi forhåndsstemme der. Du skal få veiledning og bistand fra en valgmedarbeider om du ønsker det. Det er 128 institusjoner man kan forhåndsstemme fra i Oslo. Se oversikten ved å følge denne lenken.

 

Kan jeg ha med selvvalgt ledsager inn i stemmelokalet?

Ja, du kan ha med en selvvalgt ledsager uten at en valgmedarbeider skal være med inn i valgavlukket. I 2021 kom det en endring i valgloven som tillater velgeren å peke ut en ledsager som kan bistå velgeren i valgavlukket.

§ 9-5. Stemmegivning i valglokalet 

(5) En velger som på grunn av psykisk eller fysisk funksjonsnedsettelse ikke kan stemme alene, kan etter eget ønske få hjelp av en stemmemottaker eller en annen person som velgeren selv peker ut. En stemmemottaker skal gjøre hjelperen oppmerksom på at vedkommende har taushetsplikt. Hvis et stemmestyremedlem eller en valgfunksjonær på valgtinget mener at velgeren ikke oppfyller kravene til å motta hjelp, avgjør stemmestyret om velgeren oppfyller kravene.  

Lovvedtak 67 (2020–2021) – stortinget.no 

 

Kan jeg ha med førerhund inn i stemmelokalet?

Ja, du kan ha med førerhund inn i stemmelokalet.

 

Kan jeg gi personstemmer på forhåndsstemmingen?

Det samme gjelder for forhåndsstemmingen og på valgdagen. For å gi personstemmer til kandidater til bydelsutvalg må du bruke en stemmeseddel fra din egen bydel. Du kan gi personstemmer til kandidater til bystyret i alle bydeler.

 

Dette er viktig å huske på:

  • Du må stemme i begge valgene samtidig. Du kan ikke stemme i to omganger.
  • Du må ha med gyldig legetimasjon. Som legitimasjon godtas vanlige identifikasjonspapirer med navn, fødselsdato og bilde. Dette kan være pass, bankkort med bilde, nasjonalt ID-kort og førerkort.
  • Du trenger ikke valgkort for å stemme.
  • En valgmedarbeider kan bistå deg om du ønsker det

 

 

Norges Blindeforbund har laget en oversikt over tilrettelegging for valgdelatkelse som du kan lese på denne lenken.