Utdanning likestiller / Bistand til kompetanse og utdanning
Bistand til kompetanse og utdanning
- Det må samarbeides bedre mellom skoler, opplæringskontor, NAV, fylke og bedrifter for å skaffe læreplass til elever med funksjonsnedsettelse.
- Tilretteleggings- og oppfølgingsavtalen må brukes i overgangen mellom utdanning og arbeid.
- NAV og utdanningsinstitusjonene må opprette et tettere samarbeid, og NAV må gi oppfølging allerede tidlig i utdanningsløpet for å planlegge for overgangen til arbeid. Det bør være tilbud om NAV-veileder på alle videregående skoler.
- Ordningen med funksjonsassistanse (finansiert av NAV) bør utvides til å omfatte utdanning og praksisplasser, ikke bare i lønnet arbeid.
- Uføre må ha rett på tilrettelegging på studier og oppfølgingsplikten til NAV må være reell, så man får mulighet til å delta på arbeidsrettede tiltak selv om man mottar uføretrygd.
- Unge uføre som deltar i utdanning bør inkluderes i ordningen med arbeids- og utdanningsreiser (AUR).
- Økt bruk av utdanning som arbeidsmarkedstiltak.
- Den nedre aldersgrensen på 22 år for å få innvilget utdanning som arbeidsmarkedstiltak må fjernes.
- Varighetsbestemmelsen på maks tre år for utdanning som arbeidsmarkedstiltak må fjernes. Dette for å gi mulighet til å fullføre lengre utdanningsløp, samt rom for avbrekk i studieperioden og deltidsstudier.
Unge og voksne som ikke har klart å gjennomføre en utdanning på ordinær måte, eller som trenger omskolering på grunn av sykdom eller funksjonsnedsettelse, må få bistand fra NAV til å gjennomføre utdanning. FFO mener at NAV som hovedregel må innvilge utdanning som arbeidsmarkedstiltak for ungdom, både yrkesfaglig- og høyere utdanning. Dagens varighetsbestemmelse knyttet til AAP-ordningen, samt på opplæringstiltaket, legger begrensninger for hvilket utdanningsløp man får bistand til å gjennomføre. NAVs veiledning må se utdanningstiltaket i sammenheng med videreutdanning og studie- og kompetanseløp i arbeidslivet, slik «Kompetansereformen[8]» åpner for. Det vil åpne flere muligheter og yrkesvalg.
[8] Meld. St. 14 (2019–2020) Kompetansereformen – Lære hele livet