Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Rettigheter og bistand til tilrettelagte arbeidsplasser

Rettigheter og bistand til tilrettelagte arbeidsplasser

anbefalinger.jpg

  • NAVs bistand og ordninger knyttet til tilretteleggings- og oppfølgingsavtale, inkluderingstilskudd til arbeidsgivere og hjelpemidler må bli mer kjent og brukt.

 

  • NAV må innføre en tilretteleggingsgaranti senest ved endt avklaring til arbeid, og at det gis en livslang «tilretteleggingsattest» til personer med varig funksjonsnedsettelse.

 

  • Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) må avsette midler til å videreutvikle talegjenkjennende teknologi og gjøre det mer tilgjengelig til en overkommelig pris.

 

  • Grupper med usynlig funksjonsnedsettelse må også få «universell» tilrettelegging.

 

NAV kan bidra med tilrettelegging og hjelpemidler, og arbeidstaker kan få tilskudd og hjelp til tilpasning. Dette må bli enklere og gå raskere enn i dag, både ved ansettelse og hvis behovet oppstår senere i arbeidsforholdet. Blant annet bør NAV endre praksis når det gjelder tilretteleggingsgaranti på arbeidsplassen for personer med funksjonsnedsettelse, slik at skriftlig tilretteleggingsgaranti foreligger senest ved endt avklaring til arbeid, og at det innføre en ordning med helsepass i form av en livslang attest til personer med livslang funksjonsnedsettelse.

Arbeidstakere med funksjonsnedsettelser kan kvie seg for å be om tilrettelegging, for eksempel kan det gjelde personer med ADHD, som kjennetegnes som en skjult funksjonsnedsettelse og som kan være vanskelig for utenforstående å forstå. Åpenhet og kunnskap om denne type tilstander er avgjørende for at arbeidsgiver skal kunne kjenne til den enkeltes behov for tilrettelegging.

Grupper med usynlige funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer har også krav på fysisk tilrettelegging. For eksempel kan en person med fordøyelsessykdom ha behov for tilgang til HC-toalett, eller en person med revmatisk sykdom ha behov for en automatisk døråpner. 

AML § 4-1 (5) regulerer fysisk tilrettelegging[3], som atkomstveier, sanitæranlegg, arbeidsutstyr mv. skal så langt det er mulig og rimelig være utformet og innrettet slik at arbeidstakere med funksjonsnedsettelse kan arbeide i virksomheten. Det må sørges for at disse bestemmelsene bidrar til tilrettelagte arbeidsplasser, og at arbeidssøkere og arbeidstakere opplyses om sine rettigheter.



[3] Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62/KAPITTEL_5#%C2%A74-1