Likestilling og diskriminering / Helhetlige tiltak og tjenester
Helhetlige tiltak og tjenester
- Det bør opprettes en statlig forankret koordinatortjenestesenter som kan bistå brukere som har svært komplekse og sammensatte tjenestebehov, i tillegg til arbeidssituasjonen.
- Støtteordninger og tjenester må være fleksible og knyttet til livsfase, livssituasjon og endring av sykdomstilstand/funksjonsnedsettelse, f.eks. ved kombinasjon familieliv og yrkesdeltakelse, og ved høy alder og redusert helsesituasjon.
Et likestilt arbeidsliv må ses i sammenheng med øvrige tjenestebehov, samt behov knyttet til den livsfasen og livssituasjonen arbeidssøker/arbeidstaker er i. Det kan være omsorgstjenester, praktisk assistanse, hjelpemidler, velferdsteknologi, bolig/bosituasjon, økonomiske levekår, arbeidsrettet rehabilitering, ordninger for transport m.m.
NAV må ha koordineringsansvaret knyttet til alle innsatser og etaters tjenester som handler om bistand til å komme i eller stå i arbeid. Samtidig kan det for brukere med behov for mange tjenester og som har komplekse situasjoner, i tillegg til jobbsituasjonen, være behov for en uavhengig koordinatortjeneste med beslutningsmyndighet. FFO mener dette bør være et statlig forankret koordinatortjenestesenter, fordelt på regionale sentre for å være tett nok på bruker og pårørende, når det er aktuelt. Koordinatortjenestesenteret kan ha et overordnet ansvar for brukerne, de kan være oppsøkende og oppfølgende, det kan gi mer helhet i tjenestene, også mellom sektorer, og de kan hjelpe til i overganger i livsløpet.