Likestilling og diskriminering / Diskriminering og forskjellsbehandling
Diskriminering og forskjellsbehandling
- §§ 24 og 26 om offentlige myndigheter og arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt i likestillings- og diskrimineringsloven må gjøres bedre kjent og aktiviseres når det gjelder arbeidstakere med funksjonsnedsettelse.
- Det bør opprettes et enklere system for varsling om diskriminering i arbeidslivet til Likestillings- og diskrimineringsombudet.
- Informasjon om arbeidstakeres rettigheter og tilgang til bistand fra arbeidstilsynet, NAV, tillitsvalgte ved arbeidsplassen og andre relevante instanser må gjøres mer tilgjengelig.
Diskriminering og forskjellsbehandling kan knyttes til holdninger. Fafo viser til to ulike sett av holdninger her; holdninger til grupper med diskrimineringsvern, og synet på hvor grensen går for myndighetenes maktutøvelse og hvor omfattende likestillingspolitikken bør være. Blant annet antar en del arbeidsgivere at personer med funksjonsnedsettelse har lavere arbeidskapasitet enn andre (Svalund & Hansen 2013). FFO er opptatt av å endre begge disse holdningssettene.
Det er oppløftende at Fafos undersøkelse viser at det i dag er bred støtte til at norske myndigheter skal bruke ressurser på likestillings- og antidiskrimineringspolitikk. Samtidig er det bekymringsfullt at det er lite kunnskap i befolkningen om at personer med funksjonsnedsettelse blir utsatt for diskriminering og hatprat (Fafo 2019). Fafo forklarer at gapet mellom stor vilje til å bruke ressurser på likestilling og manglende tro på at denne gruppen blir diskriminert kan forstås i lys av at personer med funksjonsnedsettelse er en gruppe mange kan ha lave forventninger til. Man kan anse at gruppens lave deltakelse i arbeidslivet oppleves som «naturlig», og ikke som en konsekvens av manglende tilrettelegging, diskriminering og andre strukturelle begrensinger.
Studier viser at rundt 60 prosent av arbeidsgivere er positive til å ansette personer med funksjonsnedsettelse. Det er imidlertid usikkert om det er en sammenheng mellom positiv holdning og konkret handling. Det ser også ut til at arbeidsgivere som allerede har ansatte med funksjonsnedsettelse har mer positive holdninger. Arbeidsgivers opplevde risiko ved ansettelse av personer med funksjonsnedsettelse har blitt trukket frem som et viktig hinder for å ansette[1].
Institusjonell eller strukturell diskriminering er en mer usynlig form for diskriminering som skjer som følge av at lover, regelverk eller praksis i private eller offentlige institusjoner kan virke utestengende og diskriminerende på individer (Midtbøen & Rogstad, 2012b). Dette kan for eksempel skje ved at en arbeidsplass ikke er fysisk tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelser. FFO er opptatt av at denne type diskriminering eller diskriminerende praksis overfor personer med funksjonsnedsettelse blir avdekket og fører til strukturelle endringer.
[1] Et samfunn for alle. Regjeringens strategi for likestilling av mennesker med funksjonsnedsettelse for perioden 2020–2030, side 24-25.