Ingen likestilling uten arbeidsgivere som ansetter / Effektfulle virkemidler for arbeidsgivere som ansetter
Effektfulle virkemidler for arbeidsgivere som ansetter
- Det må gjøres mer bruk av varig lønnstilskudd både for ansatte og nyansatte som står i fare for å falle ut av arbeidslivet og bli uføretrygdet delvis eller 100 pst.
- Kommunene må forplikte seg til å ansette 5 prosent med funksjonsnedsettelse, og det må jobbes for at privat sektor etter anbefaling fra CRPD-komiteen gjør det samme.
- Arbeidsgivere må gis kunnskap om hvordan man i praksis utøver mangfoldsrekruttering.
- Partene i arbeidslivet må inngå en forpliktene avtale knyttet til å få ansatt flere med funksjonsnedsettelse.
- Aktivitets og redegjørelsesplikten for arbeidsgiverne må gjøres mer kjent og aktiviseres.
Lønnstilskudd er et av virkemidlene som har vist god effekt på sysselsettingen. Både midlertidig og varig lønnstilskudd er økonomiske insentiv for arbeidsgivere ansetter personer med funksjonsnedsettelser som har redusert arbeidsevne. Tilskuddet skal kompensere for redusert produksjon, og arbeidsgivere kan redusere risiko for økonomiske tap[16].
Sysselsettingsutvalgets har utredet bruk av lønnstilskudd, men kun det midlertidige lønnstilskuddet.[17] Utvalget foreslår at lønnstilskudd bør være tidsavgrenset, og at personer med varig nedsatt arbeidsevne som skyldes helseproblemer - men som kan være noe i jobb, heller kan få tilbud om en arbeidsorientert uføretrygd enn varig lønnstilskudd. FFO er uenige med utvalget i dette. For personer med helseutfordringer, og spesielt når de oppstår mens en er i arbeid – er nåværende arbeidsmarkedstiltak med varig lønnstilskudd en god ordning for å forhindre helt eller delvis uføretrygd. Noen med for eksempel progredierende sykdommer har stor nytte og glede av varig lønnstilskudd som et jobbfastholdelses-virkemiddel. Å komme over på en uføretrygdordning kan oppleves som et steg nærmere å falle helt ut av arbeidslivet.
Inkluderingsdugnaden kan bidra til at flere kommer i arbeid, og vi er glade for arbeidsgivere som viser samfunnsansvar. Det er fint at bedrifter og offentlige etater ansetter fordi de vil stille opp og inkludere personer som står utenfor. Arbeidsgivere som legger til rette for fleksibilitet i arbeidshverdagen, både gjennom varierte arbeidsoppgaver og fleksibilitet i arbeidstid vil gjøre det mulig for flere med funksjonsnedsettelse å søke jobb hos dem.
Samtidig må sysselsetting av personer med funksjonsnedsettelse ikke sees i motsetning til at arbeidsgivere har behov for å ansette nye folk fordi det er bra for virksomhetens produksjon og utvikling. Mangfold gir styrke og er bra i seg selv, og med bistand og kompensasjon gjennom tilskuddog støtteordninger om det er nødvendig - er det bærekraftig å ansette personer med variert bakgrunn. Arbeidstakere med funksjonsnedsettelse er en del av samfunnets naturlige mangfold. Arbeidsgivere må derfor gis god kunnskap om metoder for mangfoldsrekruttering. Søkere som ellers ikke hadde hatt mot til å søke stillingene, må få motivasjon til å søke og arbeidsgiverne kan klare å se arbeidssøkerens ressurser – og ikke funksjonsnedsettelsen.
IA-avtalen representerte tidligere et forpliktende avtaleverk som hadde som mål å rekruttere flere med funksjonsnedsettelse i arbeid. FFO mener det fortsatt er behov for å knytte arbeidslivets parter sammen om en slik målsetting, og at en dugnad ikke kan erstatte en samarbeidsavtale knyttet til partssamarbeidet. Det bør derfor utarbeides en ny avtale om hvordan man kan jobbe sammen for å oppnå et likestilt arbeidsliv for personer med funksjonsnedsettelse, og hvor organisasjoner som representerer personer med funksjonsnedsettelse er med som samarbeidspart.
[16] Forskrift om arbeidsmarkedstiltak (tiltaksforskriften) kapittel 9 og 10.
[17]NOU 2019: 7 Arbeid og inntektssikring — Tiltak for økt sysselsetting.