NAVs arbeidsrettede tiltak kan bidra til et mer likestilt arbeidsliv
NAVs arbeidsrettede tiltak kan bidra til et mer likestilt arbeidsliv
- Videreutvikle NAV med formålet om å få til bedre kvalitet og aktive brukerløp knyttet til personer på arbeidsavklaring.
Mennesker med funksjonshemming og kronisk sykdom som trenger bistand til å komme i arbeid er NAVs oppfølging av svært stor betydning. Det har de siste årene vært flere gode utredninger og politiske behandlinger knyttet til NAVs brukeroppfølging, og vedtak med formål å få til bedre kvalitet og aktive brukerløp knyttet til personer på arbeidsavklaring. FFO har støttet mange av de forbedringstiltakene som det er lagt opp til i NAV jfr. Meld. St. 33 (2015–2016) NAV i en ny tid – for arbeid og aktivitet, samt innsatser for mer aktive oppfølgingsløp jfr. Prop 74 L (2016-2017). Det er likevel fortsatt svært mye å gå på før alle brukere med behov for tett og individuelt tilpasset oppfølging får det på en god nok måte.
Både NAVs kapasitet og ressurser, metoder og organisering er avgjørende for hvordan avklarings- og kvalifiseringsløpet blir. Statistikk som viser ventetid på arbeidsmarkedstiltak er indikator for kapasiteten. Brukere må ikke gå uvirksomme i lange perioder mens de venter på plass. I tillegg er gode brukermøter og målrettet oppfølging knyttet til relevant kompetanse i hele NAV-organisasjonen svært viktig.
Det er bra at mange av NAVs tjenester digitaliseres, men samtidig må det individuelt tilpassede brukerløpet prioriteres. NAV arbeidsrettede tjenester og tiltak må inngå i en helhetlig kjede, alt fra god og forståelig informasjon på NAV.no, raskt tilgjengelig og relevant dialog med NAV Kontaktsenter, god oppfølging og tett oppfølging fra NAV veileder ved NAV kontor, samt effektiv vedtaks- og klagebehandling fra NAV Arbeid- og ytelser og NAV klageinstans. Det er viktig at den interne samhandlingen i NAV er samordnet og «sømløs» for brukerne.
NAV har ansvaret for at vurderinger om arbeidsrettet bistand og en eventuell arbeidsevnevurdering blir gjennomført, samt at aktivitetsplanene blir utarbeidet. Brukere som har behov for langvarige og koordinerte tjenester, har rett til å få utarbeidet individuell plan. NAVs koordineringsrolle i dette oppfølgingsarbeidet er av stor betydning.
Flere ordinære og faste deltidsstillinger er helt sentralt for å få flere med funksjonsnedsettelser i jobb. Det gir også mulighet for personer som har gradert eller full uføretrygd å jobbe i kombinasjon med trygden.