Insentiver og ytelser som bidrar til arbeidsdeltakelsen
Insentiver og ytelser som bidrar til arbeidsdeltakelsen
- Ordinær maksimal stønadsperiode i AAP-ordningen må igjen bli 4 år, og det må innføres en utvidet muligheten for bruk av unntaksbestemmelsene § 11-12 for mottakere som ikke er ferdig avklart for arbeid eller uføretrygd.
- Tidsbegrensningen i AAP-ordningen må fjernes slik at enkelte etter en individuell vurdering kan motta ytelsen utover 5 år.
- Unge personer som er syke må få delta i god arbeidsavklaring på AAP, og deres rettigheter må ikke svekkes ved å presse dem over på sosialhjelp.
- Fleksibiliteten i dagens uføretrygd når det gjelder å kombinere arbeid og trygd må opprettholdes, selv om det lages arbeidsrettede innretninger knyttet til gradert uføretrygd.
- Gi uføre med restarbeidsevne informasjon om mulighetene for arbeidsrettet veiledning og bistand i NAV, det er spesielt viktig at unge uføre ivaretas for slik oppfølging.
Arbeidsavklaringspengeordningen (AAP)
Den helserelaterte ytelsen AAP gir penger til livsopphold mens brukeren avklares til arbeid eller uføretrygd. I dette notatet vil vi ta for oss det som ligger i ordningen som knyttes til arbeidsavklaringsløpet og muligheten til å komme i arbeid. FFO er også svært opptatt ordningen koblet til mottakerens økonomiske levekår, men regler knyttet innstramninger i ytelsens størrelse til unge med mer tar vi opp i andre sammenhenger.
AAP-ordningens varighetsbestemmelse regulerer en av de meste sentrale innretningene i ordningen koblet til den enkeltes mulighet til å komme i arbeid. FFO mener derfor det var svært uheldig å stramme inn tiden man kan motta AAP. Ytelsens ordinære maksimale stønadsperiode er nå på 3 år, og nytt regelverk ikke gir noen muligheter til forlengelse utover 5 år.
Kommunalt kvalifiseringsprogram (KVP)
Det blir ofte pekt på at kvalifiseringsprogrammet kan være en god løsning for unge og andre som ikke kvalifiserer til AAPs inngangsvilkår, eller ønsker å søke om AAP. Men det må ikke være et mål å få flere unge som kvalifiserer til AAP over på KVP.
KVP er ingen helserelatert ytelse. For unge som er syke, og som har vesentlig nedsatt arbeidsevne kan det også være vanskelig å delta i KVP. Kravet i loven til deltakelse i KVP er at programmet skal være helårig og på fulltid. FFO mener at rettighetene til unge personer som er syke ikke må fjernes ved å presse dem over på sosialhjelp. De må få delta i god arbeidsavklaring på AAP. Vi mener inngangsvilkårene til AAP fra sykemelding må reduseres til krav om 40 prosent nedsatt arbeidsevne.
En arbeidsorientert uføretrygd
FFO var positive til uføretrygdreformen i 2015 som gjorde det enklere å kombinere lønnsinntekt med trygdeinntekten. Samtidig er det fremdeles forholdsvis få med uføretrygd som jobber i kombinasjon med trygden.[14] Det bør derfor innføres flere insentiver og tiltak som kan bidra til at flere uføre som ønsker det kan jobbe mer, og at uføre med gradert uføretrygd kan sikres arbeid.
Sysselsettingsutvalget har foreslått å utvikle en egen modell for «arbeidsorientert uføretrygd»[15]. Forslaget har mange gode og interessante elementer i forslaget. Samtidig er vi opptatt av at fleksibiliteten i dagens uføretrygd når det gjelder å kombinere arbeid og trygd opprettholdes. Selv om det i framtiden skulle bli innført en ordning med arbeidsorientert uføretrygd for alle med gradert uføretrygd, må det fortsatt være mulig til å kombinere arbeid og trygd for personer med 100 prosent uføregrad slik dagens regelverk legger opp til.
[14] Hvor mange som jobber nå – og endring siden 2015.
[15] NOU 2019: 7 Arbeid og inntektssikring — Tiltak for økt sysselsetting.