Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / Jobber for sterkere organisasjoner i Sør-Afrika

Jobber for sterkere organisasjoner i Sør-Afrika

Å støtte en regional paraplyorganisasjon kan ofte være utfordrende, og det tar tid å oppnå resultater. 

Det er erfaringene til Hanne Witsø, som er ansvarlig for bistandsarbeidet i FFO. 

FFO samarbeider med Southern Africa Federation of the Disabled (SAFOD), en regional paraplyorganisasjon i det sørlige Afrika. SAFOD støtter sine ti nasjonale medlemsorganisasjoner i organisasjonsutvikling og politisk påvirkning og det er disse områdene FFO samarbeider med SAFOD på. 

– Når vi ser hvilken betydning SAFOD har for sine nasjonale medlemsorganisasjoner, og ikke minst hvordan SAFOD planmessig jobber for å påvirke myndighetene på regionalt nivå, så blir jeg stolt av dem. Det er viktig at vi følger dem og støtter dem videre i dette viktige arbeidet, sier Witsø.

I Sør-Afrika står funksjonshemmede nederst på rangstigen. De har dårligere skolegang, dårligere helse, og de har problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Funksjonshemmede trenger sterke og tydelige organisasjoner, og SAFOD har blitt en slik sterk organisasjon som blir lagt merke til.

Witsø var på prosjektoppfølging hos SAFOD i Botswana i april. Oppdraget den gangen var blant annet gjennomgang av økonomirutiner.

– Vi har fokus på antikorrupsjon, så dette er viktig arbeid. Vi diskuterte også hva SAFOD har gjort og oppnådd i løpet av det siste året, blant annet gjennomføringen av en ungdomsworkshop. Det er viktig å få ungdommen med – det er de som er fremtiden, forteller Witsø.

Workshop om utdanning og seksuell helse

Ungdomsworkshopen handlet om inkluderende utdanning og seksuell reproduktiv helse. Målet var å finne ut hvordan samarbeidsorganisasjonene kan jobbe videre med å få ungdommen til å bli aktive politiske påvirkere på nasjonalt og regionalt nivå.

På workshopen bidro Amnesty International bidro til workshopen og snakket om menneskerettigheter, særlig relatert til seksuell og reproduktiv helse. En av ungdommene var trettfireårige Emmie Chiumia fra Malawi. Emmie har albinisme, noe som både er forbundet med stigma og overtro. Flere blir drept i det sørlige Afrika fordi de har albinisme. 

I workshopen sa Emmie: - Mest av alt har jeg fått ny kunnskap. Og det har en egen verdi å snakke med ungdommer fra andre land.  Jeg visste ikke at jeg kan snakke om eller påvirke rettigheter til seksuell og reproduktiv helse. Treningen har økt selvtilliten min. Jeg skal dele dette med ungdomsorganisasjonen i Malawi. Se blogginnlegget hennes i Huffington Post her.

Samarbeidet drives med midler fra Norad gjennom Atlas-Alliansen.

Foto: Hanne Witsø, fra workshop.