Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

2022 / – På Rettighetssenteret blir man en del av et meget inspirerende miljø med svært høy kompetanse

– På Rettighetssenteret blir man en del av et meget inspirerende miljø med svært høy kompetanse

Portrettbilde av Helena Aanstad

Helena Aanstad har vært en del av FFOs rettighetssenter siden 2020. Nå er hun ferdigutdannet jurist, og ser etter nye utfordringer.

I dette intervjuet forteller Helena om sine erfaringer fra Rettighettssenteret og hvordan en typisk arbeidsdag kan se ut.

 

Hvorfor ville du jobbe på Rettighetssenteret?

– Det er mange grunner. Jeg er interessert i utsatte gruppers rettsstilling og er opptatt av situasjonen til folk som har det vanskeligere enn andre. Etter verdifull arbeidserfaring fra JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) var jeg på utkikk etter en meningsfylt jobb med mulighet til å dykke ned i faglig interessante problemstillinger. På Rettighetssenteret blir man en del av et meget inspirerende miljø med svært høy kompetanse på funksjonshemmedes rettigheter. Kombinasjonen av et stort saksomfang og interessepolitisk arbeid gir Rettighetssenteret en unik erfaring i å gi rådgivning og løse komplisere juridiske problemer for personer med funksjonshemning og kronisk sykdom. 

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?  

– Det varierer, men en ting er fast, jeg starter alltid dagen med en kaffe og oppdaterer meg på dagens aviser – gjerne i selskap med kolleger. Når det er sagt, er vi ikke fremmed for å starte dagen med en treningsøkt eller sauna, og et forfriskende bad i Oslofjorden. Etter kaffe (eller bad) sjekker jeg e-post og registrerer saker før jeg tar imot nye henvendelser. Vi har et stort tilfang av saker så man blir vant til å sette seg raskt inn i nye saker og problemstillinger.

Aanstad forsetter:

– Mye av arbeidet går ut på å gjøre rettslige undersøkelser, gi råd om hvordan en kan løse en tvist eller begrense/unngå fremtidig problemer og hjelpe til med klager eller lignende. Det kan være alt fra enkle rettslige spørsmål og generell rettighetsinformasjon, til større komplekse problemstillinger på tvers av flere rettsområder som fordrer at man må se sammenhenger og tenke helhetlig.

 

Latter og Yoga

– Lunsjpausen tilbringes med kolleger og det er alltid mye latter og morro rundt bordet. Det serveres sunn og god lunsj i kantinen nede. På sommerhalvåret lunsjer vi også på takterrassen som må være en av Oslos fineste. Når jeg er først er inne på gode fasiliteter, kan jeg vel også nevne treningsrommet som er nytt og fresht i år. Det tilbys blant annet yoga!

 

Hva liker du spesielt med å jobbe på Rettighetssenteret? 

– Å få muligheten til å jobbe med spennende problemstillinger innenfor ulike rettsområder, og å få varierte og utfordrende oppgaver. Det er et høyt faglig nivå og åpent for å diskutere de juridiske problemstillingene rundt bordet. Ikke minst å kunne slå av en prat med resten av det tverrfaglige miljøet i organisasjonen og våre venner i LDO - som beleilig nok holder til i samme lokaler som oss.

 

Har det vært en nyttig erfaring, og hvorfor? 

– Det å jobbe i en organisasjon som FFO gir uvurderlig juridisk erfaring. Du får jobbe med spennende og komplekse arbeidsoppgaver på et samfunnsområde med stor betydning, både for enkeltpersoner og for samfunnet. Du blir svært oppdatert i relevante rettsområder, helsepolitiske saker og får innsikt i utfordringer i samfunnet både på struktur og individnivå.

 

En stor utvikling

– Funksjonshemmedes rettigheter er et rettsområde som for tiden er i stor utvikling. Internasjonalt har arbeidet med å sikre funksjonshemmedes rettigheter både i arbeidslivet og ellers skutt fart de siste tiårene både i EU og FN. Ni år etter at Norge sluttet seg til FN-konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne skal den nå endelig innlemmes i norsk lov. Gjennom sakene på Rettighetssenteret har jeg sett viktigheten av dette. Ta arbeidslivet som eksempel. Et av formålene med arbeidsmiljøloven er å bidra til et inkluderende arbeidsliv. På Rettighetssenteret erfarer jeg likevel at arbeidstakere med funksjonsnedsettelser ofte blir ulovlig presset ut av arbeidslivet.

– Det er så mye annet som kan nevnes. For eksempel de store forskjeller i hvordan norske kommuner gir hjelp til personer med funksjonsnedsettelser. Dette til tross for kommunene er forpliktet til å følge samme regelverk.

– Et annet interessant tema er reglene i folketrygden som mange opplever som komplisert og uoversiktlig. I tillegg er det ofte tungt og vanskelig språk, og hver regel har gjerne ulike unntak som kan være forvirrende. Et godt språk er viktig for å bli en god jurist, og gjennom sakene mine har jeg fått erfare hvor galt det kan gå uten et klart språk og tydelig kommunikasjon. Dette ble vel også allment kjent i kjølvannet av NAV-skandalen som også belyste hvor viktig det er med kunnskap om sammenhenger mellom nasjonale lover, internasjonale reguleringer og EU/EØS-retten.

 

Får en større innsikt

– Gjennom arbeidet på Rettighetssenteret får man god oversikt over av rettskildesituasjonen for funksjonshemmedes rettigheter. Man får også en større innsikt i begrunnelsen for reglene og i hvorfor og i hvilken grad det benyttes skjønnsmessige regler samt i hvordan disse skal benyttes - også i sammenheng med EØS og internasjonal rett.
 

Hva kommer du til å savne?

– Jeg kommer til å savne organisasjonslivet, de spennende sakene og de hyggelige menneskene jeg treffer på gjennom disse sakene, samt mest av alt mine dyktige kolleger som også har blitt mine gode venner.

 

Hvorfor vil du anbefale stillingen videre?

– Med unntak av de studentdrevene rettshjelptiltakene, kan jeg vanskelig se for meg studentstillinger som gir bedre arbeidserfaring enn denne.

 

Føler du at du har fått anvendt juss i praksis?

– Helt klart!

 

Vi takker for den gode jobben Helena har gjort, og ønsker henne lykke til videre!